Pod tymi adresami znajdziesz oferty organizacji poszukujących wolontariuszek i wolontariuszy.

Koniecznie tam zajrzyj! Być może znajdziesz coś dla siebie.

Ogólnopolska Sieć Centrów Wolontariatu

Ogólnopolski serwis dla wolontariuszek i wolontariuszy: wolontariat.org.pl

Na stronie znajdziecie m.in. bazę wiedzy, przepisy prawne związane z wolontariatem oraz mapę z zaznaczonymi centrami wolontariatu dla poszczególnych rejonów Polski:

http://wolontariat.org.pl/siec/znajdz-swoje-centrum-wolontariatu/ (kliknij tutaj)

Ochotnicy warszawscy

Ochotnicy warszawscy to system miejskiego wolontariatu, w ramach którego Urząd m.st. Warszawy, organizacje pozarządowe i instytucje miejskie wspólnie działają na rzecz rozwoju wolontariatu w Warszawie. Znajdziecie tu liczne oferty wolontariatu w Warszawie i okolicach.

ochotnicy.waw.pl (kliknij tutaj)

Regionalne Centrum Wolontariatu w Katowicach

Regionalne Centrum Wolontariatu w Katowicach jest stowarzyszeniem działającym non profit. Ich celem jest rozwój wolontariatu w województwie śląskim. Serwis slaskie-wolontariat.org.pl to najważniejsze informacje o wolontariacie w regionie śląskim, baza wiedzy, blog, a przede wszystkim – najnowsze oferty wolontariatu!

slaskie-wolontariat.org.pl (kliknij tutaj)

Wolontariat Miasta Gdańska

Portal jest inicjatywą Regionalnego Centrum Wolontariatu w Gdańsku i odzwierciedla funkcjonowanie struktury pośrednictwa wolontariatu w mieście.

wolontariatgdansk.pl (kliknij tutaj)

Organizacje, które chętnie skorzystają ze wsparcia wolontariuszek
i wolontariuszy BOŚ

Fundacja Malwa

ul. Balcerzaka 2, Warszawa

Fundacja Malwa prowadzi dom przystosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami (głównie intelektualnymi), z pełnym zapleczem socjalnym, opieką medyczną oraz wychowawczą z jednoczesną możliwością zorganizowania warsztatów terapeutycznych.

W Fundacji Malwa, wolontariusze(-ki) są mile widziani. Godziny pracy są elastyczne, ponieważ Fundacja sprawuje opiekę całodobową. Można pomagać przy pracach remontowych, ogrodowych, ale również spędzając czas z podopiecznymi Fundacji.

Więcej informacji: http://fundacjamalwa.pl/informacje-o-fundacji/

Polska Fundacja Pomocy Dzieciom Niesłyszącym Echo.

ul. Grójecka 65A, II piętro, 02-094 Warszawa

Misją Fundacji jest pomoc w rozwoju dzieciom z wadami słuchu, opóźnionym rozwojem mowy, dzieciom specjalnej troski i ich rodzinom, a także młodzieży i osobom dorosłym z uszkodzonym słuchem, która polega na wspólnym, codziennym działaniu, wzajemnym szacunku i współpracy.

Fundacja potrzebuje wsparcia wolontraiuszy(-ek) przy remontowaniu pomieszczeń, tworzeniu przestrzeni przyjaznym dzieciom.

Więcej informacji: https://fundacja-echo.pl/

Fundacja Kulawa Warszawa

Jej misją jest tworzenie przestrzeni dostępnej dla wszystkich, pod względem architektonicznym, społecznym i związanym z komunikowaniem się. Zmieniamy postrzeganie osób z niepełnosprawnościami.

Wolontariusze(-ki) mogą wziąć udział w pracach remontowych przyszłej siedziby Fundacji (lokal wymaga wielu prac remontowych).

Więcej informacji: https://www.kulawawarszawa.pl/kontakt/

Dom Pomocy Społecznej „Budowlani”

ul. Elekcyjna 6, Warszawa

Jest miejscem przeznaczonym dla osób w podeszłym wieku. DPS może przyjąć do 112 osób.

DPS „Budowlani chętnie przyjmie pomoc wolontariuszy(-ek) przy pracach ogrodowych lub aktywowaniu osób starszych podczas spotkań i warsztatów.

Więcej informacji: https://dpsbudowlani.pl/o-domu

Towarzystwo Przyjaciół Dzieci

Marszałkowska 34/50. Domofon 99 (wejście od ulicy), Warszawa

Jest organizacją pożytku publicznego, z 90-letnim-pionierskim dorobkiem w zakresie pedagogiki społecznej i opiekuńczej. Jest rzecznikiem dziecka, chroni i promuje jego prawa z poszanowaniem praw i obowiązków jego rodziców, opiekunów oraz innych odpowiedzialnych za nie osób. Działalność i praca w TPD na zasadzie wolontariatu stwarzają każdemu szansę na rozwój osobisty, sprawdzenie się w warunkach nieustannego rozwiązywania problemów i pokonywania trudności.

Więcej informacji: https://tpd-maz.org.pl/wolontariat/

Centrum Aktywności Międzypokoleniowej „Nowolipie” w Warszawie

Nowolipie 25B, Warszawa
Telefon: 22 838 34 96

Misją Centrum Aktywności Międzypokoleniowej „Nowolipie” jest kreowanie, współtworzenie działań na rzecz wzmacniania aktywności seniorek i seniorów oraz grup międzypokoleniowych, integrujących wspólnotę sąsiedzką, dzielnicową i miejską, wzmacniającą Warszawę w budowaniu wizerunku miasta przyjaznego i dostępnego dla osób w każdym wieku.

Centrum Aktywności Międzypokoleniowej „Nowolipie” chętnie skorzysta z pomocy wolontariuszy i wolontariuszek dzielących się kompetencjami z osobami starszymi. Może to być pomoc w obsłudze sprzętu elektronicznego, nauka obsługi komputera, warsztaty z rękodzieła itp.

Więcej informacji: https://cam.waw.pl/centrum-aktywnosci-miedzypokoleniowej/o-nas/

Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze nr 2 w Warszawie

Zespół placówek opiekuńczo-wychowawczych i domów dziecka.

Wsparcie wolontariuszy i wolontariuszek może obejmować:

• pomoc w nauce i odrabianiu lekcji dzieciom w różnym wieku;
  • organizację czasu wolnego, podzielenie się z dziećmi swoimi pasjami, hobby, umiejętnościami;
  • nauka literek i czytania, nauka dodawania i odejmowania dla dzieci z oddziału przedszkolnego.

Więcej informacji: https://www.zpow2.pl/o-nas/wolontariat

Kampinoski Park Narodowy

Zapraszamy do udziału w programie wolontariatu na rzecz Kampinoskiego Parku Narodowego. Chcesz pomóc w ochronie cennych walorów przyrodniczych Puszczy Kampinoskiej? Ciekawie spędzić czas, zdobyć praktyczne doświadczenie i nowe umiejętności? A może reprezentujesz grupę zorganizowaną, która chce poświęcić trochę czasu wartościowej pracy w otoczeniu przyrody? Jeśli tak, to Wolontariat dla Puszczy Kampinoskiej jest właśnie dla Ciebie.

Wolontariusze Kampinoskiego Parku Narodowego mogą realizować zadania z następujących kategorii:

• Prace terenowe (m.in. utrzymywanie porządku, zabiegi czynnej ochrony ekosystemów leśnych i nieleśnych, usuwanie gatunków obcych, monitoring ruchu turystycznego, kontrola i konserwacja infrastruktury turystycznej),
  • Monitoring przyrodniczy i badania naukowe (m.in. pozyskiwanie danych, obserwacje terenowe),
  • Działania edukacyjne (m.in. praca w CE w Izabelinie, praca w ODM w Granicy),
  • Praca biurowa (m.in. wprowadzanie danych, praca w GIS, praca w bibliotece, tłumaczenia językowe),
  • Pomoc przy organizacji imprez (m.in. Dzień Ziemi, Dzień Otwarty).

Więcej informacji: https://www.kampinoski-pn.gov.pl/wolontariat/376-wolontariat

Bank Żywności SOS w Warszawie

Wyzwania dla wolonatriuszy(-ek) dotyczą dwóch inicjatyw: Projekt Bazarki i Projekt Punkt Dystrybucji Żywności.

Chętne osoby zapraszamy do kontaktu z koordynatorem wolontariatu w Fundacji BOŚ.
Marta Wilczak-Klimaszewska: wolontariat@fundacjabos.pl

Fundacja Zaczytani.org

Fundacja ma na celu promowanie czytelnictwa i edukację społeczną.

Fundacja poszukuje wolontariuszy i wolontariuszek do sortowania książek i pakowania paczek dla osób potrzebujących. Tysiące publikacji pochodzących z Wielkiej Zbiórki Książek muszą zostać podzielone na odpowiednie kategorie, m.in. książki dla dzieci, dla młodzieży i dla dorosłych, książki obcojęzyczne czy albumy. Dzieła w najlepszym stanie trafią do szpitali, te nieco bardziej zużyte do placówek o niższych wymogach sanitarno-epidemiologicznych.

Więcej informacji: https://zaczytani.org/jak-pomoc/sortuj-ksiazki/

Centrum Administracyjne Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych

ul. Bolesława Chrobrego 85, Pęchery,
05-502 Piaseczno

Cztery placówki opiekuńczo wychowawcze, w tym jedna interwencyjna, w których mieszkają dzieci. Znajdują się w powiecie piaseczyńskim w miejscowości Pęchery. Jest to piękne zielone miejsce poza miastem. Dzieci, które tam przebywają, zostały skierowane tam przez sąd z powodu najczęściej niewydolności wychowawczej ich opiekunów.

Wolontariat pracowniczy na terenie placówek wiązałby z lekkimi pracami domowymi lub ogrodniczymi przy wsparciu opiekunów i wychowanków. Młodzież usamodzielniająca chętnie też weźmie udział w rozmowach na temat pracy i samodzielności.

Kontakt:
Katarzyna Holc
Wicedyrektor
tel. kom. 601 652 387

Stowarzyszenie S.O.S Cztery Łapy

Ul. M.C.Skłodowskiej 3/8
10-110 Olsztyn
Tel. 576 123 112
NIP 7393952378 KRS 0000883576

Organizacja opiekująca się bezdomnymi kotami w Olsztynie.
Więcej informacji o podopiecznych Stowarzyszenia znajdziecie na stronach FB:

oraz

Centrum Rozwoju i Aktywności Dzieci i Młodzieży św. Jadwigi

Adres: ul. Krzywoustego 291,
51-310 Wrocław

Wolontariusze pomagają dzieciom w odrabianiu zadań domowych oraz wychowawcom i instruktorom w prowadzeniu zajęć tematycznych.

Osoba odpowiedzialna za Centrum: Małgorzata Tucka

E-mail: malgosia.tucka@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/dzieciwparafii/?ref=nf&hc_ref=ARRjJMXlPfWfu_kprytQs0_eBFVypQQ_9Wd-0RnWKBq29yblzVXwKU73pFyFy1JonSs